Kabbel en babbel

Ik schraap het laatste beetje uit het schaaltje en tegelijkertijd borrelt de vraag omhoog: waar komt dit herkenbare patroon toch vandaan? Helemaal niet gek dat de fabrikant het op het emmertje heeft laten drukken, het Griekse van de yoghurt komt goed naar voren. Maar wie heeft het patroon bedacht?

Een korte zoektocht op internet, vandaag precies dertig(!) jaar geleden bedacht door Sir Tim Berners-Lee, levert het antwoord op:

Het motief wordt van oudsher veel gebruikt in oosterse en klassieke culturen. Veel gebouwen, keramiek en schilderijen zijn met de markante lijnen versierd. Zo ook de yoghurt-emmers anno nu. Tot zover niets nieuws.

Maar dan: het patroon dankt zijn naam aan een kronkelige rivier in het westen van Turkije: De meander. Op zijn beurt heeft die rivier zijn naam weer gegeven aan vele omega-vormige bochten in andere rivieren. Vandaar dat rivieren meanderen. Zoals ook gesprekken dat kunnen. Aha!

Aan de keukentafel gaan we van regen naar dromen, van een vlotte terugreis naar verzekeringspapieren en van overvolle treinen naar ideeën voor een andere coupe.

Het begin en het einde van de maaltijd zijn redelijk voorspelbaar. Wat er tussen ‘eet smakelijk’ en ‘koffietje toe?’ ter tafel komt, gelukkig niet. Meanderend dineren, met een schaaltje Griekse yoghurt als eindpunt. Als ik het zeggen mag, kunnen er niet te veel bochten zijn. Morgen varen we verder.



Deze foto is gemaakt in het kader van de #PHOT Photo On Tuesday, een blogexperiment van Karin Ramaker. Een vrije foto: een zelfgemaakte foto, thema met of zonder begeleidende tekst, maar wel mét een titel.

Een gedachte over “Kabbel en babbel

Plaats een reactie