Straatlotto

20180208_135101.jpg

Woensdagmiddag kwam ze bij ons thuis. Het meisje van de Lotto had een bundeltje formulieren bij zich en rechthoekig blikje voor het geld. Met een postelastiek hield ze haar administratie bij elkaar. In mijn herinnering mochten er per rijtje zes getallen aangekruist worden. Als het mijn beurt was om de, hopelijk winnende, cijfers in te vullen, maakte ik in één rijtje een kruissteekmotiefje van zes vakjes, het volgende vulde ik willekeurig in. In het derde en laatste rijtje kruiste ik steevast de verjaardagen van mijn familie aan: 4, 5, 6, 7 en 13 (pas nu valt mij op dat ik vijf dagen te laat geboren ben). Een willekeurig laatste cijfer, míjn reservegetal, maakte het zestal compleet.

De getallen op de kliko’s deden me vanmiddag denken aan de wekelijkse lottotrekkingen van toen. Wat zal het reservegetal zijn?

Glazen bol

Iedere zondagavond, na Studio Sport en voor het Acht-uurjournaal, was het tijd voor de trekking. Een magisch moment: de grote glazen bol waarin de 41 witte lottoballetjes duizelig werden gedraaid. Na een aantal omwentelingen veranderde de draairichting en rolde een aantal ballen op een glijbaan van metalen buizen. Met een zachte plof landde het eerste balletje in een van de zeven glazen die voor de machine waren opgesteld. We maakten er een sport van, om als eerste het getal op het voorste balletje te raden. De op woensdag aangekruiste cijfers was ik lang vergeten.

De bal moet rollen, het geld doet dat zeker

Het proces herhaalde zich zes keer en daarmee waren die vijf minuten op zondag het meest rustgevende tijdvak op televisie. De laatste zin van de onzichtbare dame spreekt nog altijd tot mijn verbeelding: “en het reservegetal is … *ingehouden adem* … “.

Een nieuwe woensdag betekende nieuwe kansen. De lottogeldstroom bleef echter eenrichtingsverkeer.

Deze foto is gemaakt in het kader van de #PHOT Photo On Thursday, een blogexperiment van Karin Ramaker. Een vrije foto-opdracht: een zelfgemaakte foto, zonder thema met of zonder begeleidende tekst, maar wel mét een titel.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s