Geluksvogels bij Ans Markus

img-20171025-wa00071886502374.jpg

Ans Markus heet ons allen hartelijk welkom op haar expositie in museum Jan van der Togt in Amstelveen. Wij, dertig geluksvogels van een lezersactie, zijn daar op uitnodiging van het Noord Hollands Dagblad.

Zij doet delen van haar levensverhaal uit de doeken. Van de windsels-schilderijen gaat ze via zelfportretten naar het vierentwintigluik van het leven. Ze verhaalt met zachte stem en geeft ons een indruk van de manier waarop zij werkt. Hoe ideeën ontstaan en zich ontwikkelen tot verhalen op het doek.

img-20171025-wa00011886502374.jpg

Het begon allemaal met haar tien jaar oudere broer, die gezichten tekende. Dat wilde Ans ook. Ze kreeg de kans portretten te tekenen op een Nederlandse markt in Franse sferen, als de tekenaars die we kennen van de Mont Martre. Een voorzichtige bron van inkomsten voor haar en haar dochtertje. Ze vertelt hoe haar dochter model stond voor de vele windsel-schilderijen, omdat zij als alleenstaande ouder geen budget had om een model te laten poseren. Toen het beter met haar ging, durfde de schilder de windsels weg te laten. Prachtige portretten. De helderheid en de kracht van de ogen maken grote indruk op mij: zo mooi, zo haarfijn en zo helder.

De windsels zijn onlosmakelijk met haar verbonden. Details zijn levensecht weergegeven op ecru-kleurig linnen. De geschilderde achtergrond vervaagt in grove penseelstreken waardoor mijn aandacht bij de gezichten blijft. Ondanks dat het een expositie is van verborgen verdriet, stralen de emoties van de geportretteerden van de doeken op mij af.

Ze schildert jong en oud: van een kleine jongen tot een medebewoonster van haar moeder in het verzorgingstehuis.

Ze verwondert jong en oud: mijn dochter en ik hebben genoten van een mooie middag in Amstelveen. Dank u wel, Ans Markus!

img-20171025-wa00041886502374.jpg

Advertentie

5 gedachten over “Geluksvogels bij Ans Markus

  1. Wat een voorrecht om erbij te mogen zijn geweest. Bedankt voor de Tip. Ben nog onder de indruk van haar kolossale Mode ontwerpers schilderijen, gezien in De Fundatie vorig jaar. Dit is ‘om de hoek’. Pak m’n agenda om ff te gaan genieten.

  2. Pingback: Leuk of niet leuk, da’s de vraag – Alice's Wonderland

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s