#Wot deel 10 – Toon

20170310_154855Ik word wakker, of droom ik? Er klinkt een kort geluid, een hoge toon. Het begint en eindigt bijna gelijktijdig. Ons huis en zijn andere bewoners zijn in diepe rust. Ik draai me om en slaap verder. Dat had ik gedacht. Wéér die toon, niet hard maar wel hoog. Het is een kik, ja, het geluid is een kik. Maar wie of wat geeft die kik? Ik bepaal dat ik te moe ben om dat nu te gaan uitzoeken. Bovendien ben ik de enige die wakker is, dus van paniek kan geen sprake zijn. Snel slapen voordat de pieper weer gaat piepen.

Het is dezelfde tactiek die ik ook toepas als er -een enkele keer- naast mij oorverdovend gesnurk klinkt: De snurker wakker porren en dan zelf zo snel mogelijk weer gaan slapen, want eenmaal in slaap hoor ik niets meer (hoe laat onze kinderen thuis komen na het uitgaan hoor ik altijd ’s ochtends pas: “Ik heb gezegd dat ik er was hoor, u zei nog welterusten.” “Oh, oké….”).

Inmiddels weet ik dat een van de rookmelders de kik geeft, om aan te geven dat de batterij bijna de geest geeft. Kent u dat? En dan niet willen opstaan om het apparaatje van zijn ooit-9Volt-voeding te ontdoen, omdat je weet dat je koude voeten zult krijgen. En je zéker weet dat je met koude tenen de slaap niet meer zult vatten. ‘Nee, pas als ik hem nog tien keer hoor piepen, dán haal ik de melder van het plafond.’

Wie hou ik voor de gek? Want natuurlijk blijf ik wakker tot die tiende piep. Met een vertienvoudigde irritatie stap ik uit bed en draai de rookmelder van het plafond. Batterij eruit, klaar is Kees.

Beter had ik dat eerder gedaan. Want als de bron van de ellende uiteindelijk het zwijgen is opgelegd en ik tevreden onder mijn dekbed lig en verwoede pogingen doe de slaap opnieuw te vatten… moet ik naar de wc.

‘Bekijk het’, mopper ik tegen mijn blaas en draai me op mijn andere zij, ‘als ik eenmaal slaap voel ik er niets van.’ Daar denkt mijn blaas anders over, en ik uiteindelijk ook.

 

Toon ~ 1) Bepaalde klank 2) Enkelvoudige klank 3) Geluid 4) Intonatie 5) Jongensnaam 6) Klank 7) Klankgeluid 8) Klankkleur 9) Kleur 10) Kleurtje 11) Laat zien die voornaam crypt) 12) Manier 13) Muzieknoot 14) Noot 15) Resonantie van een galm 16) Sfeer 17) Stembuiging 18) Stemkleur 19) Teen 20) Timbre 21) Tint 22) Toonhoogte 23) Trant 24) Trend
#WOT staat voor Write on Thursday. Iedere donderdag verschijnt er een woord waarover je kunt schrijven, vloggen of ploggen. Wil je mee doen? Bekijk hier wat het woord van de week is.

 

 

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s