#Wot deel 4 – Hollandse winter

20170126_141028Koude vingers. Soms zó koud, dat ze wit wegtrekken en daardoor het gevoel uit mijn vingertoppen verdwijnt. Dat kan lastig zijn -wanneer ik bijvoorbeeld wisselgeld uit mijn portemonnee wil pakken- maar het vervelendste komt pas wanneer het bloed weer gaat stromen zoals het hoort. Blij omdat het gevoel en de warmte weer terugkomen in mijn vingers, weet ik even niet waar ik het zoeken moet omdat ze alle tien gemeen tintelen.

Zonne-energie

Ik kom net terug van mijn maandelijkse folderrondje. Mijn door de wind en kou strakgetrokken wangen beginnen langzaam weer in vorm te zakken. De huid van mijn bovenbenen gloeit onder de stof van mijn spijkerbroek en mijn tenen tintelen. De koffiepot zucht als het laatste beetje water door het filter druppelt. Ik ga met een kop dampende koffie aan de keukentafel zitten. De CV-ketel zoemt en de zon verwarmt mijn rug als een extra straalkachel; over een paar minuten ben ik weer helemaal op temperatuur. Op een dag als vandaag vind ik de winter prima te doen. Op dagen dat het stormt, regent, sneeuwt en ijzelt, kan ik er niets mee.

 

Winter ~ 1) Deel van een jaar 2) Deel van het jaar 3) Jaardeel 4) Jaargetijde 5) Koude jaargetijde 6) Nederlandse vlootvoogd 7) Periode die er ’n wit landschap van kan maken ( crypt) 8) Schrijver 9) Seizoen 10) Vroege voorjaar

 

Winter is vroeg en lang donker. Dichte gordijnen en brandende kaarsen. Met een extra paar sokken aan televisie kijken. Thee en speculaas. Winter is koud en winter is warm. Met vandaag een strakblauwe lucht en volop zon. Ik sluit mijn ogen en fantaseer mezelf in Oostenrijk, op het terras van eine gemütliche Stube. Over een paar weken zoeken we de besneeuwde bergen weer op om te gaan wintersporten.

Dutch mountains

Na een prachtige sneeuwwitte week heb ik het bij thuiskomst dan wel gehad met de winter, moet ik zeggen. Als ik alle was van de voorbije week (hier beter bekend als de Dutch Mountains) heb weggewerkt, hoop ik dat de lente in al haar hevigheid losbarst. Die week vrijaf van school heet niet zomaar voorjaarsvakantie?

In het geval Koning Winter geen gehoor geeft aan mijn wens en iets langer blijft hangen, is er in ons dorp rond die tijd ieder jaar de Lentetuin: Een uitbundig bloeiende bolbloemenshow waar je volop kunt genieten van de geuren en kleuren van de lente. Als voorschot op wat de natuur allemaal nog voor ons in petto heeft.

 

#WOT staat voor Write on Thursday. Iedere donderdag verschijnt er een woord waarover je kunt schrijven, vloggen of ploggen. Wil je mee doen? Bekijk hier wat het woord van de week is.

 

 

2 gedachten over “#Wot deel 4 – Hollandse winter

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s